Talno gretje ali radiator v kopalnici?

Za ogrevanje kopalnice imamo na voljo več možnosti, a izbira nikoli ni enostavna. Ker gre za majhen prostor, ki je relativno redko v uporabi, je kopalnica pogosto izvzeta iz splošnega sistema ogrevanja. Potratno bi bilo prostor stalno ogrevati, seveda pa vseeno potrebujemo udobno temperaturo takrat, ko ga uporabljamo. S tem postavljamo tudi nekaj specifičnih zahtev za ogrevalni sistem – odzivnost, učinkovitost in zmogljivost. Mnogi razmišljajo o talnem ogrevanju, alternativa pa je električni kopalniški radiator. Kaj izbrati?

Talno gretje je za uporabo v kopalnici zelo primerno. Že s tega vidika, da ne zahteva nobenega prostora, na primer. Ni treba žrtvovati omejenega prostora za namestitev grelnih elementov, le kak centimeter višine, ki običajno ni problematična. Ker v kopalnici praviloma nimamo veliko prostora, je to lahko odločilni adut za izbiro talnega ogrevanja. Poleg tega pa gre izpostaviti še druge prednosti, ki jih ima tak sistem. Talno gretje ponuja posebno udobje, saj enakomerno ogreje celoten prostor. Že pri nižji temperaturi doseže prijeten občutek, kar je v kopalnici zelo pomembno. Odzivnost sistema je odvisna od vira energije, bo pa ravno to verjetno šibka točka, ki jo ima talno gretje v kopalnici.

Električni kopalniški radiator ima še dodatno prednost v tem, da ne zahteva posebne vgradnje. Deluje na elektriko (kar je sicer tudi opcija pri talnem ogrevanju), tako da ga je treba povezati le z električnim omrežjem. Seveda radiatorja ni treba vgrajevati pod ploščice oziroma drugo površino kopalnice, preprosto ga namestimo na tla ali steno. Poleg tega je električni kopalniški radiator precej odziven in učinkovit, lahko tudi zelo zmogljiv. Na voljo imamo pestro zbirko izdelkov, ki ponujajo tudi različne vizualne učinke in morebiti še dodatne funkcionalnosti, ki jih od talnega ogrevanja ne moremo pričakovati. Seveda pa imajo radiatorji to pomanjkljivost, da delujejo zelo točkovno, zahtevajo višjo temperaturo in ne morejo učinkovito ogreti večjega prostora.