Pojav električnih polnilnic v Sloveniji

V zadnjem času smo priča vedno večjem razrastu električna vozila v Sloveniji. Trend uporabe električnih prevoznih sredstev seveda nikakor ni nov, je pa novo tako množično preklapljanje med bencinskimi in električnimi avtomobili. Največja razlika, ki jo vozniki občutijo pri tej zamenjavi, je seveda drug način polnjenja teh vozil. Za to opravilo obstajajo posebne električne polnilnice, ki se v zadnjem času vedno bolj množično pojavljajo po Sloveniji. Vedno več jih videvamo na javnih prostorih, kjer je navadno prisotnost turistov večja, ter s tem tudi možnost prisotnosti več električnih avtomobilov. Nekatere električne polnilnice celo omogočajo brezplačno polnjenje električnih vozil v Sloveniji, saj za to skrbijo različni vladni programi pri poskusu povečave popularnosti imetja električnih avtomobilov.

Električna vozila v Sloveniji stranke kupujejo ravno zaradi njihovih sloganov, ki vedno nakazujejo na okolju prijaznost. Neodločene stranke pa poskušajo ponudniki električne polnilnice prepričati v nakup električnih avtomobilov s ponudbo brezplačnega polnjenja, kar seveda marsikomu močno ugaja.

To pa tudi ni edini ekonomski razlog za nakup električnega avtomobila, saj je navadno polnjenje le tega v povprečju tudi cenejše kot polnjenje klasičnega bencinskega avtomobila.

Vendar mnoge tudi brezplačno polnjenje ne prepriča v nakup električnih avtomobilov, saj se nočejo soočati z daljšimi časi polnjenja. Električni avtomobili se namreč polnijo več časa kot klasični avtomobili, saj je proces polnjenja električnih baterij normalno počasnejši. Mnogi ljudje zato ne vidijo dobička v brezplačnih polnjenjih.

Ravno brezplačna polnjenja pa so pri večini električnih polnilnic za avtomobile razlog, da so le-te avtonomne, kar pomeni, da ne potrebujejo zaposlenega delavca, ki bo to postajo upravljal. Večina polnilnic je namreč tako preprostih, da uporabnik le parkira svoj električni avtomobil pred polnilno postajo, vključi kabel v polnilno postajo ter v svoj avtomobil, ter počaka, da se le-ta napolni. Ta proces lahko traja tudi do pol ure, vendar je kar se da preprost.